Ga naar homepage van Chi trust
Home
Chi Neng Qigong
Praktijk Chi-Trust
 Nieuws
 Kruiden
 Specifiek

Chinese Kruiden therapie is een van de oudste geneeswijzen ter wereld. Thans wordt geschat dat deze vorm van geneeskunst 8000 jaar oud is. Duizenden jaren lang heeft er onderzoek en ontwikkeling plaatsgevonden. Nu nog steeds is deze geneeswijze de meest toegepaste van de hele wereld. In China studeren honderdduizenden per jaar af aan talloze universiteiten. In vrijwel alle gevallen is er regelrechte samenwerking tussen de oosterse en westerse kant van een ziekenhuis.

Stap voor stap ben ik met de fytotherapie praktijk begonnen. Klantvriendelijkheid, transparantie en service staan voorop. Ook heb ik 2 intensieve en langdurige bijscholingen afgerond: Shan Han Lun (over koude ziektes) en Herbal prescriptions of the golden koffer. Dit zijn zogenaamde klassiekers die aan de basis staan van de hedendaagse Traditionele Chinese Geneeskunde. Ik heb gekozen om bij het TCM Classics Research Institute, van topdocent Kris Oosting en prof.dr. Li Jie, al mijn bijscholingen te doen. Tot mijn niet geringe verbazing zijn die oude kruiden formules goed te gebruiken bij moderne westerse aandoeningen. Chinese kruiden die ik gebruik zijn volledig natuurlijke planten. Bij normaal gebruik zijn er geen bijwerkingen. Vergelijk dit eens met westerse medicijnen. Ondanks dat het gebruik van ruwe kruiden sneller effect heeft, wordt steeds meer gebruik gemaakt van poeders. Dat is vele malen prettiger.

Bij het consult worden vragen gesteld, polsdiagnose uitgevoerd (je pols kan op 27 verschillende manieren kloppen), en tong diagnose uitgevoerd. Verder wordt gevraagd naar de medische geschiedenis. De diagnose is vaak gericht op orgaan niveau en gaat niet over symptomen, maar over het verschil maken tussen patronen.

Het voordeel van de Chinese kruiden therapie, is dat er niet een medicijn wordt gegeven, maar een samenstelling van planten (formule) specifiek voor de cliƫnt wordt gemaakt. Met een dergelijke formule kunnen meerdere patronen ineens behandeld worden. Dus mensen met dezelfde symptomen hoeven niet dezelfde kruiden voorgeschreven te krijgen.

Ronald:

"Tijdens mijn werk als Projekt direkteur voor de Europese Commissie heb ik gestudeerd aan de Academie Qing Bai. Dit was de beste studie in alle opzichten van mijn leven. Dus niet alleen de inhoud maar ook de onderlinge relaties van de studenten. De meeste van ons waren een hecht team.

Ik was niet te stoppen, ondanks dat ik 7 lessen later ben begonnen heb ik toch de examens gehaald van het eerste jaar. Ik heb niet onder stoelen of banken gestoken, hoe belangrijk deze studie en al mijn collega's voor me waren. Voor mij was het direct duidelijk: dit is mijn tweede Chinese passie naast Chi Neng Qigong. In het tweede jaar moest ik vaak op reis voor mijn werk. Ook dat hield me niet tegen, om alles op alles te zetten, voor het halen van het examens. Het eindexamen was precies iets voor mij: een onbekende patient: diagnosticeren en een kruidenformule voorschrijven. Ik prijs me vooral gelukkig dat ik in het tweede jaar veel les heb gekregen van, de volgens mij beste Chinese dokter: prof.dr. Li Lie. Ik had ook op diverse vlakken een voorsprong: ik heb toxicologie gestudeerd, vaak planten gezocht (op survival tocht) en door het beoefenen van Chi Neng Qigong ben ik ingevoerd in Daoisme en anders gaan observeren en denken".