Ga naar homepage van Praktijk Chi trust
Home
Praktijk Chi Trust
Acupunctuur
Tuina
Chi Neng Qigong
Tarieven
Wie ben ik
Contact

Mia de Leest

(1961)

Ik beoefen sinds 2001 Chi Neng Qigong, in 2004 heb ik mijn opleiding hierin voltooid en we geven nu sinds 2015 les in deze bijzondere vorm van Qigong.

In het verleden heb ik verschillende vormen van beweging beoefend: yoga: okido, iyengar yoga, hatha yoga en verschillende vormen van dans. Ik merkte bij mezelf dat ik dit een periode 'volhield' en op een gegeven moment niet meer, voor wat voor reden dan ook, oefende. Bij Chi Neng Qigong is dit voor het eerst in mijn leven niet het geval, ik oefen nu elke dag met plezier.

De reden waarom Chi Neng Qigong mij zo enorm aanspreekt is omdat het een hele milde vorm van bewegen en zeer effectief is. Anders als bij andere bewegingsvormen werk je hier bewust met 'chi', levensenergie. Dat is een enorme verrijking. Het gevoel je best te doen, hard te moeten werken wat ik in andere bewegingsvormen toepaste, is hier niet aan de orde. Je gaat namelijk steeds meer op 'chi' bewegen, dat is een heel nieuw aspect. Ik merkte bij mezelf snel resultaat: mijn rugklachten zijn verdwenen en ik voel me goed in mijn lichaam, ik voel de 'chi' en het maakt dat ik me opgeladen voel en tegelijkertijd rustig.

Ik ben vanaf 1985 betrokken bij het Shambhala Boeddhisme en beoefen aandachts/gewaarziin- meditatie. Ik merk dat Chi Neng Qigong een heel goede combinatie is met zitmeditatie, zeker als je langer periodes zitmeditatie beoefen. Het werken met mijn lichaam door Chi Neng Qigong, doordat de energie beter stroomt, heeft mijn meditatie verdiept.

Ik zie Chi Neng Qigong ook als een hele goede voorbereiding voor zitmeditatie. Voor veel mensen is het een hele stap om een uur of langer op een kussen te zitten, als je eerst Chi Neng Qigong beoefen kom je vanzelf in die 'Qigong staat' waardoor je vanzelf wilt gaan zitten om in die ruimte te verblijven.

Ik ben dankbaar dat Chi Neng Qigong in mijn leven is gekomen, het sluit precies aan bij waar ik mee bezig was: iets vinden van hoe ik een bijdrage kan leveren aan mensen die mij zelf ook sterkt, op zo'n manier dat je zelf aan je gezondheid kunt werken. Je hebt je lichaam altijd bij je, waar je altijd mee kunt werken. Chi Neng Qigong is de ritsluiting naar je lichaam. Je opent je voor de 'chi' buiten je en brengt deze naar binnen. Een makkelijker en toegankelijker vorm is er niet.